Vermijd allereerst video analyses welke vaak bij aankoop worden aangeboden. Na een dergelijke analyse worden o.a. ook mogelijk vanwege commerciële overwegingen te frequent onnodig antipronatie of overpronatie genoemde schoenen aangeboden, deze zijn duurder dus meer verkoopmarge. Overpronatie betekent dat bij video opnames blijkt dat de enkels te veel naar binnen rollen, dit wordt volgens schoenfabrikanten voorkomen door deze schoenen aan de binnenkant te verstevigen. Een video opname analyseert vooral de voetlanding en de enkelpositie. De gehele loophouding zoals opnames van bekken, heup, rug-en romppositie, inzet armen worden in de advisering tot de aanschaf van het juiste schoeisel níét meegenomen. Een correcte visie zou m.i. dienen te zijn: beoordeel bij aanschaf van schoenen de som der delen, kortom op alle loopbewegingen! Overigens een opname tijdens aanschaf van lopen op nieuwe schoenen en na bijvoorbeeld een duurbelasting van een uur ziet er volledig anders uit. Samengevat geen zinvol bijdrage tot de aankoop van nieuwe loopschoenen! Het aanschaffen van een zogenaamde “neutrale” schoen is doorgaans, gezien het bovenstaande, meestal de beste optie. Uitzonderingen zal je overigens altijd blijven houden! Bij de keuze van een voor jou juiste schoen zijn bepaalde “eigenschappen” van belang zoals:
drop: is hoogteverschil van hak tot teen van de schoen. Dit kan per loopschoen zo’n 12 mm verschillen. De hoogte van je drop beïnvloedt je loopstijl, een hoge drop is vooral geschikt voor haklanders, geen drop of een lage drop is geschikt voor teen of middenvoet lopers.
stack height: is de dikte van de schoenzool.
Hoe dikker de zool is t.b.v. van demping hoe meer warmte in je gewrichten ontstaat. Deze verdragen warmte niet zo goed met als gevolg meer kans op blessures. Kortom véél demping ter voorkoming van belasting van de loopgewrichten is onzin.
cushioning: is de mate van demping. Trainingsschoenen zijn doorgaans stijver en hebben meer demping dan wedstrijdschoenen. Bij het lopen op verharde wegen, asfalt e.d. ten behoeve van o.a. duurlopen raad ik schoenen aan met een behoorlijke stijfheid en een voor jou acceptabele demping.
Alltricks heeft, gegevens augustus/september 2023, een top 5 samengesteld
voor hardloopschoenen met de beste demping:
1). Adidas Ultraboost;
2). Asics Gel Nimbus;
3). Hoka One One Clifton;
4). Nike Invincible;
5). New Balance Fresh Foam 1080.
Voor intervaltrainingen op de baan zijn lichtere loopschoenen met een dunnere en minder stijve zool meer geschikt. Wedstrijdatleten die zich vooral richten op baanwedstrijden adviseer ik loopprogramma’s, met name intensieve –en extensieve interval, ook met enige regelmaat op lange afstand spikes te trainen. Dit zijn spikes met een zooldikte van maximaal 10 mm. Gebruik dan bij het-in en uitlopen andere loopschoenen.
Op onverharde wegen, bospaden, parcours in wijkpark Molenvliet, worden trailschoenen en vóóral cross spikes of lange afstand spikes aanbevolen. Met spikes kun je, zeker als je een voorvoet-of middenvoetlander bent, tijdens je loopbelasting meer kracht ontwikkelen omdat je meer grip hebt. Afhankelijk van de aard van een loopparcours kun je simpel de lengte van je spikes aanpassen.
Wedstrijdschoenen voor op de weg behoren soepel, licht van gewicht en met een beperkte demping, zonder drop of lage drop te zijn. Het echt voelen van grondcontact, een directer gevoel, creëert een natuurlijkere loopstijl en een beter wedstrijdgevoel.
Mocht je wedstrijdschoenen met carbonplaten willen aanschaffen, gebruik deze dan vooral voor een wedstrijd. Door dit type schoen ook regelmatig voor een training te gebruiken, verwen je zelf in feite te veel en verminder je meerwaarde ervan tijdens een wedstrijd.
Ons lichaam is gebaat bij diverse belastingen om een snellere en betere loper te kunnen worden! Door vooral diverse schoentypes af te wisselen en bij gunstig weer op blote voeten op gras in-en uit te lopen, prikkel je bewust diverse belastingen!
Geraadpleegde bronnen:
• Running Solutions, podcast nr.2-22-06-2020;• Hardlopen.nl, mail 30-07-2020;
• Pro Run, mail 01-08-2021;
• Sportzorg, augustus 2023
• Eigen ervaringen als trainer en voormalig atleet.