Skip to content

Informatie voor nieuwe leden

Kennismaken

De eenvoudigste manier om kennis te maken met atletiek, triatlon of walking bij onze vereniging is door te komen kijken of meedoen op één van de trainingen. Het is mogelijk om twee trainingen kosteloos mee te doen.

Clytoneus biedt een groot aantal verschillende trainingen aan, specifiek voor elke groep. In overleg met een trainer kun je voor een groep kiezen, die het best bij jou past. Natuurlijk is het altijd (ook later) mogelijk van groep te wisselen.

De training

We trainen altijd buiten, hetzij op de baan, hetzij op de openbare weg. Alleen in de wintermaanden (van 1 oktober tot 1 april) traint de jongste jeugd binnen in een gymzaal in Woerden. Alle trainingen vinden plaats onder leiding van een trainer. De trainingen worden op verschillende tijden gehouden. De trainingen gaan altijd door. Bij extreme weersomstandigheden zal de hoofdtrainer besluiten of de training door zal gaan. Bij onweer wordt de training onderbroken uit veiligheidsoverwegingen.

De vereniging beschikt over een ruimte voor krachttraining. Het gebruik daarvan geschiedt in overleg met de trainer, zodat hij kan zorgen voor het deskundig gebruik van de aparatuur om schade/blessures bij een lid te voorkomen.

Als lid kun je ook buiten de vaste trainingsuren gebruikmaken van de baan; Een sleutel kun je aanvragen bij je trainer.

De groepen

Bekijk de actuele trainingstijden van alle groepen.

 • Jeugdgroepen: De jeugd traint per leeftijdscategorie. Voor de jongste pupillen is de training in het winterseizoen (1 oktober tot 1 april) binnen. Er wordt veel aandacht gegeven aan een evenwichtige training. Pas wat later specialiseert een jeugdlid zich, als hij/zij dat wil. In het begin is de training heel breed en gericht op alle onderdelen en het bewegen in het algemeen. Op latere leeftijd kan de jeugd zich gaan specialiseren.
  Er kan een beroep gedaan worden op ouders om gezamenlijk voor vervoer naar wedstrijden en andere activiteiten te zorgen.
 • De opstartgroep (recreanten): Deze is bestemd voor diegenen die nooit of lang geleden hebben hardgelopen. Het doel van deze groep is om in ongeveer vier maanden de conditie zodanig te verbeteren dat men een afstand van vijf kilometer zonder problemen kan volbrengen. Ook wordt tijdens een aantal sessies informatie gegeven over looptraining, loopschoenen, loopkleding, blessurepreventie, enzovoort.
 • De trimgroep (recreanten): Deze is bestemd voor iedereen die recreatief wil lopen. Een redelijke conditie, eventueel opgebouwd via de opstapgroep verdient aanbeveling. Er zijn trimgroepen op verschillende niveaus, dus er is er altijd één die bij jouw niveau past.
 • De sprintgroep: Voor baanatleten zijn enkele groepen gecreëerd. De eerste groep is voor training van korte sprintonderdelen. Hierbij wordt getraind op alle afstanden van 400m en korter. In deze groep worden ook de horden onderdelen getraind.
 • Werpen of springen: De tweede groep voor baanatleten is voor training van de technische onderdelen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in springen (hoog, polshoog, ver en hink stap springen) en werpen (kogel, discus, speer en kogelslingeren)
 • De midden-afstandgroep: Aansluitend op de sprintgroep is de middenafstand groep. Hierbij ligt de focus op de afstanden van 800m tot en met 5.000m. Ten opzichte van de recreanten zal meer getraind worden op snelheid in plaats van duur en voor wedstrijden.
 • De midden- en lange-afstandsgroep: Voor de lange afstandsloper die gaat voor snelheid. Er wordt gericht getraind voor wedstrijden van 5.000m en langer. Deze wedstrijden kunnen zowel op de baan als op de weg zijn.
 • De triathlongroep: Bestemd voor atleten die zich willen bekwamen in de hele, de halve, de kwart of de achtste triatlon. Triathlon bestaat uit een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen.
 • De walkers: Bestemd voor mensen die de fitheid willen verbeteren door een dynamische manier van wandelen.

Meedoen aan wedstrijden

Er worden veel hardloopwedstrijden georganiseerd op de weg. Je kunt bijna dagelijks wel ergens in Nederland deelnemen. Inschrijven voor een prestatieloop is voor iedereen mogelijk. Kijk voor een volledig overzicht op de site van Dutch Runners.

Wil je deelnemen aan een wedstrijd, dan heb je een wedstrijdlicentie nodig. Die kun je aanvragen bij de ledenadministratie. Bekijk hier de kosten.

Voor atletiekwedstrijden in verenigingsverband (baancompetitie) kun je je aanmelden bij je trainer.

Bij alle wedstrijden is het clubtenue verplicht.

Jeugdwedstrijden

Voor de jeugd zijn er diverse wedstrijden:

 • competitiewedstrijden (regio)
 • onderlinge wedstrijden
 • diverse veldcrossen

Deze wedstrijden vinden, tot en met junioren C, vrijwel altijd op zaterdag plaats.

Sportkeuring

De sportkeuring is niet verplicht maar een eigen verantwoordelijkheid. Beginners (en zeker de ouderen) doen er goed aan zich eerst te laten keuren, hetzij bij de huisarts, hetzij bij een sportarts. In het Zuwe Hofpoortziekenhuis is een sportarts aanwezig. Via de afsprakenbalie kan een sportmedisch onderzoek worden aangevraagd. Een sportkeuring is ook mogelijk via een Sportmedisch Adviescentrum (SMA).

Contact

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de ledenadministratie (ledenadm@clytoneus.nl). Direct lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen en vervolgens in te leveren bij de trainer of in het clubhuis.