Trainen op carbonschoenen
Carbonschoenen: als wedstrijdatleet schijn je momenteel niet meer zonder dit type schoen te kunnen. Sinds de introductie van deze “super schoenen” zijn alle wereldrecords van de 5.000 meter tot de marathon verpulverd. Ze hebben kortom voor een grote revolutie gezorgd in de hardloopwereld.
Loopfrequentie
Moet je deze schoenen bewaren voor wedstrijden, of kun je er ook tijdens je trainingen voordeel uit halen? Topatleten gebruiken ze inmiddels zowel in wedstrijden als in trainingen. Of het nu gaat om thresholdsessies, korte tempo’s, lange duurlopen of zelfs rustige duurlopen – dit type schoen wordt breed ingezet. Je loopt er niet alleen sneller mee op dezelfde intensiteit, maar vooral ook langer en meer.
De carbonplaat en het zachte foam zorgen voor extra energieteruggave en minder spierbelasting. Daardoor kom je makkelijker door je trainingen en herstel je sneller. Je lichaam lijkt meer belasting aan te kunnen, waardoor je meer kilometers kunt maken.
Naast meer trainingsvolume verbeteren deze schoenen ook je loopefficiëntie. Je hoeft minder hard te werken om een hoger tempo vast te houden. In wedstrijden leidt dat tot snellere tijden, en in trainingen kun je dichter bij je wedstrijdtempo lopen.
Let wel: niet iedereen profiteert evenveel. Het effect is afhankelijk van je snelheid en loopstijl.
Blessurerisico’s
Over de impact van carbonschoenen op blessures zijn de meningen verdeeld. Fysiotherapeut David Kirui – die werkt met topmarathonlopers in Kenia – ziet juist 25% minder blessures bij zijn atleten. Zij trainen naar schatting 60% van hun tijd op carbonschoenen. Toch is er weinig bekend over de gevolgen op de lange termijn. De schoenen zijn immers pas sinds 2018 op de markt.
Doordat de carbonplaat en het foam je voeten werk uit handen nemen, worden je voeten minder geprikkeld om sterker te worden. Dat kan op termijn leiden tot zwakkere pezen en lagere botdichtheid.
Onderzoek laat ook zien dat je looppatroon verandert: je cadans wordt lager, je paslengte groter en je voetmechanica anders. Je gewrichten moeten meer werk leveren, en door de instabiliteit van deze schoenen kunnen lopers met zwakkere enkels of voeten sneller klachten krijgen.
Er is een verband aangetoond tussen het gebruik van carbonschoenen en stressfracturen.De meningen hierover blijven verdeeld.
Wat wel vaststaat: deze schoenen zijn duurder dan gewone hardloopschoenen én slijten sneller. Gemiddeld gaan ze zo’n 100 kilometer mee. Wie er vaker op wil trainen, moet dus vaker nieuwe kopen.
Supertrainers
De zogeheten supertrainers winnen aan populariteit. Ze lijken sterk op carbonschoenen: hoge stack height, superfoam en vaak een carbon- of nylonplaat. Het verschil? Ze zijn speciaal ontworpen voor trainingen.
Het combineren van carbonschoenen en supertrainers is gunstig voor de levensduur: supertrainers slijten minder snel. Waar carbonschoenen na 100 km op zijn, gaan supertrainers tot ongeveer 800 km mee. Ze zijn bovendien iets goedkoper dan wedstrijdcarbonschoenen, al nog steeds duurder dan traditionele loopschoenen. Supertrainers komen vooral goed tot hun recht tijdens lange duurlopen met tempowisselingen. Ze bieden dus voordelen, maar ook nadelen.
De belangrijkste vraag blijft: is het verstandig om te trainen op carbonschoenen? Voorlopig lijkt het antwoord ja, zolang je afwisselt met je gewone schoenen.
Tot slot
Een goede schoenrotatie is belangrijk om je voeten sterk te houden. Blijf alert en kritisch op jezelf. Krijg je pijn, dan is het waarschijnlijk beter om het aantal trainingen op de carbonplaat te beperken – of er tijdelijk helemaal niet meer op te lopen.
Advies op dit moment:
- Loop maximaal 60% van je weekvolume op carbonschoenen of supertrainers.
- Gebruik bij de rest van je trainingen traditionele loopschoenen.
Gebruik carbonschoenen vooral voor:
- tempotrainingen en intervallen
- lange duurlopen met tempowisselingen
- specifieke voorbereiding op wegwedstrijden
Vermijd ze bij:
- dagelijkse trainingen en rustige duurlopen
- krachttraining of heuveltraining (om belasting op spieren en pezen te beperken)
- techniek- en stabiliteitsoefeningen
Hans van Mastwijk – Looptrainer lange afstanden, a.v. Clytoneus – 2 april 2025
Bron: Nieuwsbrief Hardloopnetwerk, Jamie Verhagen – 24 maart 2025