Atletiek is een sport van individuele prestaties die je perfect kunt meten. Op de training leer je hoe je steeds verder kunt gooien, harder kunt lopen, hoger kunt springen, etc. Tijdens een wedstrijd meet je je vorderingen. Het leuke van je eerste wedstrijd is dat je allemaal persoonlijke records (PR) neerzet, daarna is het leuke voor de kids dat ze in de groei zijn dus er sneuvelt meestal wel ergens een pr.
In de winter liggen de baanwedstrijden stil en gaan we crossen. Bij de cross is de tijd minder belangrijk (want elk parcours is anders dus dat kun je niet goed vergelijken).
Het klinkt misschien een beetje gek: een half uur rijden voor vijf minuten lopen. En daarna onder de modder weer naar huis. Maar het leuke is, je bent er met z’n allen. Dus behalve je eigen kind, leer je heel snel de namen van de andere kinderen en sta je voor en na de wedstrijd van jouw kind, de andere kids aan te moedigen. Dat is ontzettend leuk voor het clubgevoel en maakt dat je later, in de zomer op de baan, best een hoop namen weet. Natuurlijk zijn er altijd kinderen die een wedstrijd nog doodeng vinden, daarom zijn er laagdrempelige activiteiten zoals de crossjes op de club in het eigen park of de wedstrijden thuis op de baan. Als je het dan spannend vindt, kun je komen kijken, voorzichtig een onderdeel meedoen, je toch terugtrekken als je het te spannend vindt, niks is te gek. En als je kind eenmaal gewend is, durft het vast met een vriendje of vriendinnetje mee zodat je niet altijd hoeft te rijden.
Onze meiden hebben altijd meegedaan, Flore was vijf bij haar eerste cross. Het was koud, modderig en wat voelde ze zich stoer. Dat is precies wat die wedstrijden de kids brengen.
- Ze leren dat zenuwen erbij horen en hoe je dat reguleert (heel handig als je later op school iets belangrijks hebt);
- Ze leren hoe stoer ze zijn, want crossjes gaan bijna altijd door, ook als alle voetbalwedstrijden worden afgezegd 😉;
- Ze leren op te komen voor hun plekje (bij de start bijvoorbeeld);
- Ze worden er beresterk van!
Soms vallen ze languit in de modder en staan toch weer op om hun wedstrijd te volbrengen en ze zoeken elkaar op na de wedstrijd om elkaar succes te wensen of na te praten hoe het ging. En tussen het kletsen door moet je natuurlijk opletten, want als er iemand van de club loopt, gaan we aanmoedigen. Zo worden de wedstrijden voor iedereen nog leuker.
Als je weinig beeld hebt bij een cross, kijk met je kind eens dit filmpje met mijn meiden in de hoofdrol, dat mijn oom drie jaar geleden maakte voor de Baarnse televisie bij een cross in Soest: https://www.youtube.com/watch?v=uQDa4K7jEf4 (in het zanderige Soest met prachtig weer weinig blubber, maar wel een zwaar parcours).
Met sportieve groet en hopelijk tot snel op de volgende cross!
Lenneke van Keulen
Op verzoek van enkele ouders hierbij nog een inwijding in hoe die crossen en wedstrijden in elkaar zitten, wat hoort bij wat, hoe kun je je inschrijven, en wanneer is het tijd voor de eerste wedstrijd.
Als je voor het eerst op atletiek gaat, betreed je een wereld die een beetje een mix is van clubgevoel en individueel. Atletiek is een individuele sport, dus je kunt zelf beslissen aan welke wedstrijden je meedoet. Je kunt je terugtrekken zonder dat iemand daar last van heeft, maar het wordt wel veel en veel leuker als je een groepje hebt waarmee je samen optrekt. Daarom maakt de club altijd een selectie uit het wedstrijdaanbod waar je je via de club kunt inschrijven. De club betaalt voor die wedstrijden ook het inschrijfgeld. In de zomer zijn er baanwedstrijden, in de winter crossen en indoorwedstrijden.
Baanwedstrijden
Dit zijn de wedstrijden waar de pupillen altijd een meerkamp doen. Meestal 4 onderdelen (een sprint, een lange afstand, iets met werpen en iets met springen). De sprint begint voor de allerkleinsten met 40 meter, de lange afstand gaat voor hen over 600 of 1000 meter, en er wordt natuurlijk niet geworpen met een speer maar met een vortex, ook wel fluitraket genoemd.
Voor de baanwedstrijden hebben we bij Clytoneus altijd de onderlinge wedstrijden (meestal 3 in het seizoen), en je kunt je ook opgeven voor de regionale wedstrijden (nog eens 3 per seizoen), dan kun je je meten met atleten uit de regio. Als je minimaal 4 kinderen in eenzelfde leeftijdscategorie hebt (=geboortejaar), dan kun je je een estafetteteam formeren, en dan komt er nog een onderdeel bij. Superleuk voor het teamgevoel, wel even melden bij de trainer, dan wordt erop geoefend! Als je als individu of als team veel punten haalt (beste onderdelen van ieder worden opgeteld), kun je je (individueel of als team) plaatsen voor de finale en dan heb je dus nog een extra wedstrijd.
De onderlinge wedstrijden worden altijd om de regiowedstrijden heen gepland dus je kunt je kind voor beide opgeven. Qua niveau maakt het allemaal niks uit. Iedereen sport op zijn eigen niveau en je loopt samen het parcours af. Alleen bij de lange afstand kunnen de verschillen zichtbaarder worden en oplopen, maar ook daar wordt de laatste tot de laatste meters aangemoedigd, door ouders, door mede-atleten, en stiekem soms ook door de juryleden 😉.
Voor al deze wedstrijden moet je je inschrijven via www.atletiek.nu. Behalve voor de regionale pupillenwedstrijden, daarvoor ontvang je aan het begin van het seizoen informatie van het WOC.
Crossen
In de winter gaan we crossen. Hier kiest het jeugdbestuur uit het aanbod van verschillende cross-circuits, aangevuld met de eigen crossjes. Deze samenstelling noemen ze het Clytoneus Cross Circuit (CCC). Een cross-circuit is een serie van crossen die bij elkaar horen. Er wordt dan een complexe berekening gemaakt met de snelste tijden en bij de laatste cross worden de prijzen verdeeld. De regels per circuit verschillen, maar over het algemeen kun je aan de losse crossjes meedoen, maar als je aan een minimum aantal crossjes uit 1 circuit meedoet, kun je ook meedingen naar de prijzen. Zo kan het voorkomen, dat je op de finale meedoet met een cross, als eerste eindigt, maar geen prijs krijgt omdat je niet genoeg crossjes meedeed. Anderzijds kun je naar huis met de eerste prijs bij de club als je aan 1 cross meedeed en je was de enige in jouw categorie 😉.
Niveauverschillen zijn nog heel groot op deze leeftijd, maar voor de laatste wordt er altijd extra hard geklapt, meestal loopt of fietst er een volwassene achteraan mee dus je kind is niet alleen. Qua afstanden moet je denken aan tussen de 600 en 1000 meter, maar die voelen minder ver dan op de baan, ook al is het parcours soms zwaar.
Crossjes in Woerden
Meestal organiseert de club een Nieuwjaarscross op en om de baan, voorafgaand aan de nieuwjaarsborrel. Hartstikke gezellig, vaak worden er dan ook nog estafettes georganiseerd met teams opgebouwd uit verschillende leeftijdscategorieën.
Daarnaast is de Molenvlietcross een traditie aan het worden tegen het einde van het winterseizoen. Aansluitend worden de prijzen verdeeld van de Clytoneus Cross Competitie, waarbij punten worden verdeeld op basis van uitslagen maar ook op basis van hoeveel vriendjes/vriendinnetjes je meenam naar alle crossjes uit de CCC.
Regiocrossen
De regiocrossen bestaan uit 3 crossen (meestal Amersfoort, Soest, Zeewolde, die kant op) en een finale waar je je voor moet plaatsen. Als je twee wedstrijden mist, kun je je sowieso niet plaatsen, als je twee keer grofweg bij de eerste helft zit, ga je door naar de finale. Wil je precies weten wanneer ze zijn, de regels kunnen nalezen en uitslagen zien, dan kun je kijken op www.tigch.nl. Voor de regiocrossen kun je je alleen via de club inschrijven.
ZHM-competitie (ZuidHollandMidden)
Dit is een circuit dat bestaat uit vijf wedstrijden, allemaal lekker in de buurt (Gouda, Boskoop, Reeuwijk, Alphen ad Rijn en Waddinxveen). Dit circuit overlapt vaak een keer met een regiowedstrijd. De club kiest meestal voor 3 wedstrijden uit dit circuit. Als je mee wilt dingen naar de prijzen, zul je dus nog minimaal een keer extra zelf je inschrijving moeten regelen. Voordeel is dat dat meestal ook nog kan op de dag zelf. Informatie over deze crossen is niet altijd heel overzichtelijk te vinden, maar staat over het algemeen op de website van de organiserende club. Even googelen op ZHM cross competitie en dan kom je een heel eind (let wel op dat je info over het juiste jaar hebt!).
Indoorwedstrijden
Vanuit de club wordt hiervoor niks georganiseerd. Er zijn indoorwedstrijden, vooral op de technische onderdelen. Een indoorwedstrijd die echt de moeite waard is, is de Nationale pupillen indoor in Apeldoorn. Dat is een landelijke grote wedstrijd, op de indoorbaan waar ook de profs hun wedstrijden hebben. Ouders zitten op de tribune, de kids zijn onder begeleiding in de catacomben aan het voorbereiden met hun groepje waar ze de hele dag mee optrekken. Sommigen kennen elkaar al van de crossen of van de regiowedstrijden, zo kunnen vriendschappen (of gedoetjes 😉) ontstaan. Inschrijven moet je doen op de dag dat de inschrijving opent, voordat de wedstrijd vol zit, via www.atletiek.nl.