Over Clytoneus
Onze vereniging is opgericht in 1970 en is genoemd naar een Griekse atleet uit de oudheid. Je spreekt de naam uit als ‘klitonéjus’. Wij zijn een brede atletiek- en triatlonvereniging, geworteld in Woerden en wijde omgeving. Clytoneus heeft meer dan 700 leden, die zich richten op atletiek, triatlon of walking.
Door onze brede opzet is er bij ons plaats voor iedereen; van jong tot oud. In de verschillende groepen is aandacht voor fit blijven, prestatieverbetering op elk niveau en zelfs topsport. Maar bovenal zijn we een warme, gezellige vereniging. Je bent van harte welkom op onze accommodatie, met kunststofbaan en clubgebouw, welke gelegen is in het sportpark Cromwijck aan de Waardsedijk.
Reglementen en protocollen
Over onze sport
Atletiek
Atletiek is misschien wel de oudste sport ter wereld. Ze wordt wel ‘de moeder der sporten’ genoemd, omdat het de menselijke basisbewegingen omvat: lopen, springen, werpen.
De onderdelen waaruit atletiek bestaat, zijn:
- Looponderdelen: sprint, midden afstand, lange afstand, steeple chase, hordenlopen, cross
- Springonderdelen: hoogspringen, verspringen, hink-stap-springen, polsstokhoogspringen
- Werponderdelen: kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, kogelslingeren
Bekijk het aanbod van AV Clytoneus.
Triatlon
Triatlon is een ‘multisport’. Dat wil zeggen dat het een sport is die uit meerdere disciplines bestaat. Omdat het om drie duursporten gaat, valt dit ook onder de kop combinatieduursport. Bij een triatlon tellen normaal gesproken ook de wissels mee: de klok loopt dan door.
De originele triatlon bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen (de marathonafstand). Dit wordt ook wel aangeduid als een hele triatlon. In de loop van de jaren zijn allerlei afgeleide kortere versies ontstaan zoals de halve, de olympische afstand, kwart, achtste (sprint) en zestiende triatlon.
Bekijk hier het trainingsaanbod.
Walking
Een manier van dynamisch wandelen ter verbetering van de fitheid. Een training Powerwalk onder leiding van ervaren trainers is gericht op een gevarieerde en verantwoorde opbouw van uithoudingsvermogen en techniek. Ook komen aspecten als coördinatie en lenigheid aan bod. Dit wandelen wordt ook aangeduid als power walking, tempowandelen of fitwandelen.
Wanneer gebruikgemaakt wordt van stokken (‘poles’), dan noemen we dit Nordicwalk.